Facebook Like Box

ПРАВОСЛАВНИ СВЕТЦИ - покровители на професии, интереси и дейностиikona_sveti_nikola_200559.jpg

Покровители на търговци, мениджъри, мениджъри по продажбите, банкери, счетоводители, финансисти - Св. Николай  Чудотворец, архиепископ на Мира. От живота на Св. Николай знаем, че когато в Ликия настанал голям глад, архиепископ Николай, за да спаси гладуващите направил ново чудо:  един търговец бил натоварил хляб на кораба си, но ден, преди да отплава далеч на Запад, сънувал Свети Николай, който му заповядал да достави всичкия хляб в Ликия. Светецът обещал да купи целия му товар и му дал като предплата три златни монети. Събуждайки се, търговецът останал много изненадан, когато открил в ръката си три златни монети. Той осъзнал, че това е заповед  свише, доставил хляба в Ликия и гладуващите били спасени. Там той говорил за съня си и жителите на Ликия веднага познали по описанието своя архиепископ. От тогава Св. Николай се счита за покровител на търговци, банкери, финансисти, моряци и изследователи, покровител на пътуването по суша и море.

 Служители на данъчните служби, митничари -Апостол Матей, който по професия е бил митар (римски бирник) и обикновено се изобразява със сметките или торба злато. Чул гласа на Исус Христос: "Следвай ме" (Mt 9 9), той захвърля събраните налози в праха и последва Спасителя.

Дипломати, пощенски служители - Архангел Гавриил ikona_arhangeli_200296.jpgе един от седемте главни ангели. Той се споменава няколко пъти в Писанието като небесен пратеник, когото Бог изпраща при хората да обяви Неговите планове за спасението на човешката раса.

Архангел Гавриил е избран от Бога да отнесе благата вест на благословената Дева Мария, а чрез нея и на всички хора, да ги зарадва с вестта за въплъщението на Спасителя, Исус Христос, Божия Син.

Ако изброяването на Архангелите започва с Михаил, победителят над Божиите врагове, то Гавриил е на второ място. Бог го праща да обяви и обясни божествените тайни. Като пратеник на Бога, възвестяващ най-важните събития от Стария Завет и Новия Завет, Архангел Гавриил трябва да бъде особено близо до Бог. Светата църква понякога го изобразява с клонка от Рая в ръката му, а понякога в дясната си ръка той държи фенер, в който гори свещ, а в лявата - огледало от яспис. Огледалото показва, че Гавриил е пратеник на Бог за спасението на човешката раса, а свещта във фенерите напомня, че  Бог крие съдбата ни до момента на нейното реализиране и Неговия промисъл може да разбере само онзи, които постоянно поддържа в сърцето си отражение на Божието слово.

Строители, проектанти, строителни компании, архитекти, инженери - Свети Димитър. Прочети повече...BGART-250.jpg


 

 

Работилница за идеи или Как се правиbgicons.eu - Рисувани икониПолезни статии

Кошница

Вашата кошницаНяма добавени артикули